Tamburaši | Video

Tamburaši. Ansambl

Osetite pravu kafansku atmosferu do sitnih sati uz vrhunski tamburaški orkestar (Dragan - bas prim, Željko - kontra, Rade - begeš, Nikola - harmonika). Ponosni smo jer se duh starih vremena kod nas i dalje može osetiti.

Tamburaši. Begeš

Begeš je vrsta kontrabasa, od kojeg se razlikuje po tome što ima pragove na ravnom vratu, sa nižom i ravnom kobilicom, bez žičnjaka (kordara) i svira se velikom kožnom trzalicom. Koristi se uglavnom u tamburaškim orkestrima. Begeš je kafanski sinonim za najveći žičani instrument.
(Wikipedia)

Tamburaši. Bas prim

Tambura / tamburica je žičani instrument koji se razvio od instrumenta poznatog već u staroj kulturi Mesopotamije i Egipta. Izrađuje se od drveta, uglavnom javora, a prednje daske izrađene su od određenih vrsta četinara koje imaju izrazita rezonantna, akustična svojstva. Vrhunski izrađeni instrumenti rade se ručno, po pravilu od strane starih majstora koji tajne izrade čuvaju i prenose "s kolena na koleno".
(Wikipedia)

Tamburaši. Kontra

Kontra je jedan od instrumenata tamburaškog orkestra. Jedino ovaj instrument svoju deonicu svira u obliku akorda. Kontra je po obliku slična basprimu samo je malo veća. Kako sam naziv kaže, ovaj instrument najčešće se svira na kontru, odnosno na nenaglašeni deo takta nakon begeša (basa). Hvatovi akorda su potpuno razlučiti od hvatova na gitari.

Tamburaši. Harmonika

Harmonika je muzički instrument sa klavijaturom ili dugmadima. Muzičar na harmonici (harmonikaš) rukama širi i skuplja meh čija vazdušna struja prolazi kroz ventile. Ove ventile kontrolišu harmonikaševi prsti pritiskom na dirke. Razlikuju se tri osnovne vrste harmonika: klavirska harmonika, hromatska sa dugmetima i dijatonska harmonika. Harmonika je folklorni instrument popularan širom sveta.
(Wikipedia)


Tamburaštvo je, kao grupno muziciranje na trzačkim instrumentima, deo tradicije modernog doba (približno poslednja dva veka). Sreće se prvenstveno kao sviranje u bandama / ansamblima (do osam muzičara) i malim orkestrima (osam do petnaest muzičara), dok su veliki orkestri (šesnaest i više svirača) institucionalizovane formacije novijeg vremena. Tamburaški instrumenti su: prim (ranije češće: bisernica), a-basprim (a-brač), e-basprim (e-brač), tamburaško čelo, kontra (bugarija), tamburaški bas / begeš, stojeće tamburaško čelo (kiš-begeš). Ansambli često uključuju instrumente koji ne pripadaju porodici tambura - harmoniku ili violinu, a orkestri samo navedene. Tamburaštvo je prisutno na teritoriji Srbije pre svega na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i na području Kragujevca, Šapca, Beograda...

Kafana Šešir

Dobro došli u Kafanu Šešir

Kafana sa muzikom. Osetite pravu kafansku atmosferu do sitnih sati uz vrhunsku muziku. Ponosni smo jer se duh starih vremena kod nas i dalje može osetiti.


Arse Teodorovića 22, Novi Sad, Srbija

021 66 19 326
063 564 191

Radno vreme

Ponedeljak: 09 - 23
Utorak: 09 - 23
Sreda: 09- 23
Četvrtak: 09 - 23
Petak: 09 - 01
Subota: 12 - 01
Nedelja: Zatvoreno

Dostava hrane (Glovo)

Skenirajte mobilnim telefonom ovaj QR kod i pratite nas bilo gde i bilo kada

Skenirajte mobilnim telefonom ovaj QR kod i pratite nas bilo gde i bilo kada